El nostre cos alberga uns 40 bilions de microorganismes, una col·lecció déssers microscòpics integrada sobretot per bacteris, però també per virus, fongs i arqueus, única per a cadascun de nosaltres com una empremta dactilar. La gran majoria daquesta microbiota resideix al còlon i duu a terme funcions crucials per a la supervivència humana, des de digerir aliments i extreure vitamines i energia, fins a entrenar el nostre sistema immunitari.
En els darrers 20 anys, la ciència ha anat descobrint com, quan aquesta comunitat microbiana és equilibrada, estable i diversa, contribueix a mantenir la salut global de lorganisme, i per això lalimentació té un paper fonamental. Però què hem de menjar per alimentar bé aquests bacteris? Com influeix el que ingerim sobre aquesta comunitat de microorganismes i aquests, alhora, sobre el nostre benestar?
Aquest no és un llibre de superaliments, ni de curacions o dietes miraculoses, ni de plans per detoxificar lintestí, sinó un sòlid i contrastat manual basat en les últimes evidències científiques. De la mà dels principals experts mundials en aquest jove àmbit de recerca, ofereix al lector el coneixement existent de manera clara i comprensible, així com consells útils i pràctics per traslladar la ciència més nova sobre la microbiota al dia a dia. En definitiva, lobjectiu és ajudar-nos a menjar millor, amb propostes que combinen el coneixement més recent amb les bases de lalimentació mediterrània, la que ens toca i que és riquíssima, i que també ha demostrat ser la més adequada en aquest camp, per estar més sans i feliços.