Blog

30 ENE

Retorn a Haifa, seguit d'Homes sota el sol

Recomanació de "Retorn a Haifa, seguit d'Homes sota el sol", de Gassan Kanafani
Retorn a Haifa, seguit d'Homes sota el sol

Gassan Kanafani va nèixer a Acre (Akka, en àrab) l'any 1936 durant el Mandat britànic de Palestina. Fou un dels principals autors palestins i àrabs de la seva generació i, també, un dels principals promotors de la literatura de resistència en el context palestí. Inicialment involucrat en el Moviment Nacionalista Àrab, l'any 1969 va unir-se a l'organització Marxista-Leninista Front Popular per l'Alliberament de Palestina, per a la qual feia de portaveu. L'any 1972 fou assassinat pel Mossad a Beirut en represàlia per la Massacre de l'aeroport de Lod.

En aquest volum publicat per Club Editor ens trobem dues novel·les curtes de l'autor palestí Gassan Kanafani. La primera d'elles i que dona títol a aquesta nova edició, "Retorn a Haifa", va ser escrita l'any 1969 i narra l'experiència d'en Saïd i de la Safia, una família que l'any 1948 van veure's expulsats de casa seva, perdent no només el pis, sinó també el seu nadó, en Khaldun. En el seu pis hi van acabar vivint l'Efrat Koixen i la seva dona Míriam, jueus polonesos que van arribar a Israel mitjançant l'Agència Jueva, i també van acabar adoptant el fill d'en Saïd i la Safia, canviant-li el nom per Dov. Vint anys més tard, amb l'obertura de la Porta de Mandelbaum, en Saïd i la Safia visiten la seva antiga ciutat i el seu antic pis, descobrint tot el que ha passat en aquests anys.

En la segona novel·la, "Homes sota el sol", escrita l'any 1962, l'autor ens narra la desesperació de tres homes palestins amb rerefons força diferents que intenten accedir a Kuwait, on han sentit a dir que hi ha feina i que, treballant, un pot guanyar-se bé la vida. El problema, però, és passar de l'Iraq fins al petit emirat. Els tres homes, que no es coneixen entre ells, acabaran confiant en en Bambú, qui no sembla que vulgui aprofitar-se de la seva misèria com sí ho fan la resta de passadors.

Ambdues novel·les són força pessimistes, fent sentir al lector la desesperació i les conseqüències de la Nakba palestina, sense arribar a esmentar-la directament. Tot i ser escrites als anys seixanta, els temes que tracta segueixen sent de rabiosa actualitat.

Martí Segura

Compra aquí

 

Tornar a les notícies